Palo Santo

Palo Santo (wordt ook Heilig Hout genoemd), wordt net zo gebruikt als wierook.
Het is 100% zuiver hout en geeft een zoete geur wanneer het wordt aangestoken. Heerlijk!

De Inca’s, Maya’s en Sjamanen gebruiken Palo Santo bij zuiveringsrituelen en bij uitspreken van gebeden. Maar ook in het dagelijks leven werd en wordt Palo Santo gebruikt.Ook om huizen en ruimtes te ontdoen van negatieve sfeer en energie.

Het Heilig Hout wordt lokaal gewonnen met respect voor de natuur. Er worden alleen takken gebruikt die op natuurlijke wijze van de boom zijn gevallen. Het hout moet 4-10 jaar rijpen voordat de magische geur vrijkomt.
Palo Santo heeft niet alleen een rustgevende, positieve invloed op de geest, maar wordt ook traditioneel gebruikt bij stress, hoofdpijn, angsten, griep, verkoudheid, ontstekingen, depressie, reuma en buikpijn.

Palo Santo heeft een zachte, zoete, warme geur die stemmingsbevorderend werkt. De geur is heel rustgevend en brengt een warme vredige atmosfeer. Positieve gevoelens worden gestimuleerd.
Door de rustgevende werking van de geur van Palo Santo en de verbetering van concentratie, is het ook een uitstekende ondersteuning bij studie en andere activiteiten die concentratie en focus vereisen. Ook bij meditatie en yoga, is de geur van Palo Santo een heerlijke begeleiding.
De kracht van het hout zorgt ervoor dat je ontspannen en rustiger wordt, en positieve energie aantrekt. Daarnaast houdt het muggen, mijten en motten op afstand. Honden en katten vinden het ook heerlijk.

Palo Santo branden:
Steek het hout aan en laat het even branden zodat het goed aan is. Blaas vervolgens zodat het hout gaat gloeien (zoals op een kooltje). Het stukje hout gloeit niet langer dan enkele minuten, maar dat is vaak al voldoende voor de lekkere geur. Eenmaal aangestoken niet onbeheerd achterlaten. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de ruimte.

Je woning, een ruimte reinigen?
Hiervoor heb je een aantal dingen nodig:

* Witte salie.
Deze zijn verkrijgbaar los in een zak, verpakt in zakjes of als Smudgestick (dit zijn bij elkaar gebonden takjes witte salie en kun je krijgen in verschillende afmetingen).
* Een veer
* Een Abalone schelp
* Een beetje zand
* Palo Santo (heilig hout)

Voor het reinigen van alleen je eigen energie, of dat van een ander, heb je genoeg aan een zakje losse witte salie. Voor het reinigen van bijvoorbeeld een praktijkruimte, is het verstandig de kleinere smudgestick te gebruiken.
Losse salie plaats je in de schelp zodat je de salie kan branden. Met de veer verspreid je de rook.
Tip: plaats wat zand onder in de schelp. Dit houdt de warmte tegen zodat je de schelp kan vasthouden.
Gebruik je losse salie, dan moet er op het zand een kooltje neergelegd worden, om de salie te verbranden. Bij een smudgestick hoeft dit niet, want die houdt zichzelf brandend.
Voor het laatste deel van de reiniging heb je ook wat Palo Santo (heilighout) nodig, welke op dezelfde manier gebruikt wordt als de witte salie.

De gebruikte spullen staan symbool voor de vier elementen waar je mee werkt tijdens de reiniging. De schelp staat symbool voor het element water, het zand voor het element aarde, de veer voor het element lucht, en het brandende salie/Palo Santo staat voor het element vuur.

Wat is de werking van dit reinigingsritueel?

Witte salie heeft een energetisch reinigende werking en verdrijft negatieve energieën. Door het gebruik van witte salie verdrijf je dus de negatieve energie uit de ruimte, of uit het energieveld van de persoon die behandeld wordt.
De Palo Santo heeft het vermogen om de gereinigde ruimte te vullen met positieve energieën. Door Palo Santo te branden na het reinigen met witte salie, vul je dus de energetische ruimte die je net hebt vrijgemaakt met positieve energieën.

Voordat je begint! (Ben je hoog-sensitief (HSP)? Extra aandacht hiervoor!!)

Omdat je aan het werk gaat met negatieve energieën, is het heel belangrijk om jezelf te beschermen. Vooral als je hoog-sensitief (HSP) bent, is het een absolute must om deze voorbereiding met aandacht uit te voeren.
Allereerst moet je jezelf ‘aarden’. Hoe je dit doet kan van persoon tot persoon verschillen. Vaak ontwikkel je op den duur je eigen manier, maar het basis idee is hetzelfde. Het draait om visualisatie.
Ga rustig zitten en neem eventjes de tijd om tot jezelf te komen. Haal rustig adem, in door de neus en weer uit door de mond. Houd je natuurlijke adempatroon aan. Wanneer je een bepaald patroon probeert te forceren bestaat de kans dat je gaat hyperventileren.
Terwijl je de ademhaling (in door de neus, uit door de mond) voortzet, visualiseer je dat je jezelf verankert met moeder aarde. Dit kan door bijvoorbeeld een ketting te zien in je geestesoog, die aan de ene kant vast zit aan jouw stuitje en waaraan de andere kant een anker zit. Je ziet dan in gedachten hoe het anker valt, zich een weg door de aarde heen baant om uiteindelijk aan de andere kant van de aardbol uit te komen en zich daar te verankeren. Ook kun je inbeelden hoe er vanuit je voeten, tenen, handen en vingers wortels groeien die zich stevig in de aarde borgen, waardoor je ‘vast zit’ aan de aarde. Aan te raden is een combinatie van de bovenstaande twee voorbeelden. Natuurlijk ben je vrij om je eigen invulling hieraan te geven, zolang de binding met moeder aarde plaatsvindt.

Na het aarden moet je je eigen energieveld ‘afsluiten’ om negatieve invloeden te weren. Dit doe je het makkelijkst door in gedachten een koepel, bol of piramide (of ander object wat jou persoonlijk aanspreekt) van licht om jezelf heen te zetten en deze vol te laten stromen met wit licht.
Hier opvolgend vraag je je gids of de engelen om je te helpen met de reiniging en om jou te beschermen.

Nu neem je de salie en de schelp met het zand, om eerst je eigen energie te reinigen. Omdat je straks meteen door gaat met de ruimten te reinigen, gebruik je in dit geval gewoon de smudgestick ook voor jezelf.
Als de smudge eenmaal brand, blaas je de vlam voorzichtig uit. De smudge zal blijven schroeien, waardoor het gaat roken. Neem nu de smudge met schelp in je ene hand (zoals op onderstaande afbeelding) en de veer in je andere. Denk eraan je ademhaling nog steeds op dezelfde manier te blijven doen. ‘Veeg’ nu je energieveld schoon door met de veer de rook van de witte salie over je gehele lichaam te verspreiden. Begin bij je kruin en wuif de rook, met behulp van de veer langs je lichaam. Werk op deze manier helemaal langs je lichaam naar beneden, tot aan je voeten.

De Ruimte Reinigen (witte salie)

Nadat je in alle kamers een raam op een kier hebt gezet, ga je naar het hoogste gelegen vertrek. Je begint met het reinigen van iedere ruimte in de hoeken tegenover het openstaande raam. Neem vooral de hoeken goed mee en werk, de rook verspreidend door de kamer met de veer, naar het raam toe. Eenmaal bij het raam ‘veeg’ je op symbolische wijze de negatieve energieën naar buiten, door wat van de rook door het kiertje naar buiten te waaien. Nadat je een kamer hebt gereinigd op deze manier, verlaat je de ruimte en sluit de deur achter je. Het raam blijft eventjes open.
Dit proces herhaal je in iedere kamer van het huis. Na het reinigen van de laatste kamer doof je de salie door het in het zand uit te drukken en ga je in iedere kamer de ramen sluiten.

Positieve Energieën (Palo Santo)

Zojuist heb je je huis energetisch opgeschoond. Er is weer ruimte ontstaan en dat zal je waarschijnlijk meteen merken. Het zal rustiger en aangenamer voelen.
Nu ga je positieve energieën in je huis brengen. Dit doe je door het branden van Palo Santo (heilighout). De geur die vrij komt bij het branden van dit hout, heeft een helende en rustgevende werking en vult de behandelde ruimte met positieve energie. Je laat de energie als het ware ‘plaats nemen’ in de zojuist door jou gecreëerde energetische ruimte.
Hoe je dit doet is vrijwel hetzelfde als de reiniging die je zojuist hebt gedaan met de witte salie smudge. Je steekt het hout aan en als de vlam goed brandt, blaas je die voorzichtig uit. De Palo Santo zal ook, net als de salie, blijven schroeien en beginnen te roken. Neem nu de schelp met de Palo Santo weer in je ene hand, zoals op de afbeelding hierboven en de veer in je andere hand. Begin weer bij het verste vertrek en verspreid de rook door de kamer, waarbij je weer goed de hoeken mee neemt. Kort gezegd ga op dezelfde manier als met de reiniging te werk, met als verschil dat het raam nu dicht zit en de deur open mag blijven nadat een kamer behandeld is.
Wanneer je de laatste kamer hebt gedaan, kun je op dezelfde manier als je jezelf aan het begin gereinigd hebt met de salie, nu je energieveld behandelen met de Palo Santo. Op die manier vul je de positieve energieën ook bij jezelf aan.
Doof nu het hout weer, door het in het zand te drukken.

Afsluiting

Vergeet niet om ter afsluiting eventjes een moment te nemen om je gids en/of de engelen te bedanken voor hun hulp en bescherming en neem afscheid van ze.

Veiligheid

Nu je het hele proces hebt doorlopen, heb je een schelp gevuld met zand en as (en bij gebruik van losse salie, ook een kooltje). Gooi dit niet meteen weg. De resten kunnen erg heet zijn en in een vuilniszak of container zou het tot brand kunnen leiden. Laat alles eerst een uurtje of wat afkoelen (meerdere uren wanneer je een kooltje hebt gebruikt) voordat je het weg gooit.
Zet het weg op een veilige plek. Ergens waar je het niet gaat vergeten en waar het niet omgestoten kan worden. Let op dat kinderen en/of nieuwsgierige huisdieren er niet bij kunnen komen.

Herhaling

Gewoonlijk wordt dit ritueel eens per twee of drie maanden herhaald, om de positiviteit op peil te houden. Let in de tussentijd wel ook op je eigen gevoel en dat van je mede bewoners. “Voelt” de sfeer niet goed aan? Dan kan het nooit kwaad het een keertje vaker tussendoor te herhalen. Geef de energieën alleen wel een dag of twee de kans om zich te stabiliseren, nadat je een reiniging hebt uitgevoerd.

Tussentijds enkele ruimten afzonderlijk een extra reiniging geven kan natuurlijk ook. Denk aan het wisselen van slaapkamers tussen kinderen, het uit huis gaan van een kind waardoor een kamer vrij komt, het intrekken van een nieuw persoon in een kamer die je over had. Maar ook als je bijvoorbeeld een winkel gaat huren, een nieuwe praktijkruimte hebt of wanneer een van de bewoners merkt dat een bepaalde kamer ‘onprettig aan voelt’.

Op internet is alles wat je nodig hebt wel te vinden.
Neem hier eens een kijkje…

Kaylia www.kaylia.nl
De New Age winkel Rotterdam

Pin It on Pinterest

Share This